Wybór stołu i krzeseł - kilka praktycznych porad

​Stół należy z pewnością do najważniejszych mebli w naszym domu. Spożywamy przy nim posiłki, ale przede wszystkim spotykamy się w większym gronie zarówno domowników, jak i gości. Stół musi więc być wystarczająco duży i funkcjonalny, a dobrane do niego krzesła wygodne oraz stabilne.
 
Stół idealny
Planując zakup stołu, zacznijmy od wyboru miejsca, na którym stanie ten mebel. Od tego, jaką przestrzenią dysponujemy zależeć bowiem będzie zarówno wielkość stołu, jak i jego kształt. Niezależnie od tego, gdzie chcemy ustawić stół weźmy pod uwagę jedną z podstawowych zasad aranżacji jadalni. Dostęp do stołu musi być wygodny. Najlepiej, jeżeli mamy możliwość dostępu ze wszystkich stron. Jest to szczególnie istotne w momencie podawania posiłków. Ta zasada jest ważna również z punktu widzenia biesiadników. Zapewnia bowiem swobodę w zajmowaniu miejsca przy stole oraz wstawaniu od niego. 
 
Wysokość stołów jadalnianych jest standardowa i wynosi od 74-76 cm. Jest ona optymalna do wygodnego spożywania posiłków. O wyborze wielkości blatu powinna decydować liczba osób, które mają przy nim jednocześnie zasiadać. Oprócz miejsca na stole przeznaczonego dla domowników czy gości powinniśmy zarezerwować wolny pas do ustawiania naczyń z potrawami. 
 
Bardzo wygodnym i funkcjonalnym rozwiązaniem są stoły z rozkładanymi blatami, dzięki którym możemy w razie potrzeby zwiększyć ilość miejsca. Kupując tak stół, sprawdźmy czy jest on stabilny. Po rozłożeniu wszystkie części blatu powinny być stabilnie podparte. 
Większość dostępnych na rynku stołów ma rozkładane blaty, dzięki czemu można dostosować ich długość do liczby biesiadników. "Chybotanie się" meble jest niedopuszczalne. 
 
Ważną decyzją okaże się również kształt stołu. Producenci oferują nam stoły prostokątne, kwadratowe, owalne i okrągłe. Okragłe i owalne są z pewnością bardziej praktyczne. Nie ma ryzyka uderzenia się o ostra krawędź. Ich niewątpliwym plusem jest też fakt, że osoby zasiadające przy takim stole mają ze sobą zdecydowanie lepszy kontakt. 
 
Krzesła do stołu
Stabilność oraz wygoda to podstawowe cechy, które powinny charakteryzować krzesła. Siedzisko krzesła musi znajdować się około 30 cm poniżej blatu stołu. Osoba siedząca przy stole może wówczas wygodnie ułożyć dłonie na blacie oraz swobodnie poruszać nogami.
 
Dy wyboru mamy krzesła tapicerowane oraz twarde. Te pierwsze są z pewnością wygodniejsze, natomiast drugie zdecydowanie bardziej praktyczne. Łatwiej je utrzymać w czystości i nawet jeżeli coś przypadkiem wylejemy na nie nie ma ryzyka, że pozostaną plamy. Rozwiązaniem pośrednim są twarde krzesła z miękkimi przywiązywanymi poduszkami, które można zdjąć do prania lub wymienić, gdy nam się znudzą. 
 
Oparcie krzesła musi być odpowiednio wyprofilowane. Chodzi nie tylko o komfort korzystania, ale również o względy zdrowotne. Im wyższe oparcie, tym wygodniej siedzi się na krześle. Bardzo wygodne są krzesła z podłokietnikami, ale musimy na  nie przewidzieć zdecydowanie dużo więcej miejsca. Podłokietniki mogą również przeszkadzać w przysunięciu krzesła do sto